Kabelaring terugplaatsen.

Vooraf aan de winterstalling in de loods had ik de kabelaring eraf gehaald. Daar heb ik nu spijt van. In het voorjaar kreeg ik hem er niet meer strak op. Ik kwam 40 cm te kort! Is de kabelaring soms tijdens de winter gekrompen? Om het nog erger te maken scheurde een oog af.

Met mijn zoon de kabelaring weer om de boot gelegd. Van de havenmeester kregen we een grondtakel te leen. De vlet met twee voorspringen goed vastgezet en de takel  vastgezet aan een oog en de steiger. Door het aantrekken scheurde één van de ogen los. Met dun nylon draad en een harpsluiting heb ik aan de uiteinde een noodoog gemaakt. De 40 cm die ik te kort kwam heb ik overbrugd met een staaldraad waarmee ik normaal de buitenboordmotor in de rubberboot vastmaak. Met de spanner ertussen zat de kabelaring redelijk vast. Maar het is natuurlijk wel een tijdelijk oplossing. Via internet ben ik op zoek gegaan naar een "kabelaring man". Mijn watersportvriend (Schipper van de Rooie Poon) heeft in de tussentijd gesproken met een technische man van Makma. Volgens hem is er geen truc om de kabelaring er weer makkelijk omheen te krijgen. Vooraan bij de steven in het midden goed vastzetten en met een aantal lussen van lijn om de kabel (dus niet direct aan het oog trekken) de kabel naar achteren lieren (grondtakel!) en in de groef kloppen. Daarna spanner met ruime voorloop tussen ogen bevestigen en de spanner aandraaien. Spanner ingedraaid, dan kabelaring vastzetten en iets kleinere spanner ertussen, kabelaring lossen en nieuwe spanner aandraaien etc etc totdat de kabelaring weer op z'n goede plek zit. Nat maken maakt volgens hem niet veel uit. Gewoon een vervelende klus, die nog het makkelijkste gaat als het schip droog en vast op de kant staat. Maar uiteindelijk gaat het dus gewoon om brute kracht: aansnoeren die handel!

De kabelaring is voor reparatie weg gebracht naar de Schieman in Den Helder. Hij ontdekte dat de stalen kern over de gehele lengte doorgeroest was. Een nieuw stuk aansplitsen was niet meer mogelijk. Desondanks is het hem gelukt om twee nieuwe ogen te maken en netjes weg te werken. Hij heeft aan de uiteinde een bindsel gemaakt waar omheen een roestvrije staaldraad is gelegd. Aan elk uiteinde zitten nu twee ogen die door een D-sluiting bijeen wordt gehouden.