Diesel aftappenDiesel aftappen

Diesel controle.

Als de boot op de kant ligt is het een mooie gelegenheid om diesel af te tappen en te controleren op verontreiniging. De boot ligt stil en het water en bezinksel in de dieseltank zijn in alle rust naar beneden gezakt. Vorig jaar was bij het aftappen een zwart wolkje ontdekt. Wat een paar maanden later heeft geresulteerd in een verstopte filter. 
Belangrijkste oorzaak is het verplicht bijmengen van biodiesel door de producenten.Tevens is de diesel vanaf 2010 zwavelvrij geworden en deze zwavel was een bacteriedoder. Door de toevoeging van biodiesel in combinatie met condenswater en een temperatuur van 22 graden Celsius of hoger ontstaat een prettige leefomgeving voor de bacteriën. Het zwarte wolkje is een sliert bacteriën in de laag tussen het water en de diesel. Als maatregel Grotamar 71 aangeschaft. Grotamar 71 is een biocide speciaal ontwikkeld om dieselbrandstof te beschermen tegen bacteriën en schimmels. Volgens de handleiding een shockdosering toegevoegd in de dieseltank en daarna bij elke tankbeurt een preventieve dosis. 

Diesel aftappenDiesel aftappen
Grotamar 71Grotamar 71
Een verstopte en schone dieselfilterEen verstopte en schone dieselfilter

De vlet heeft op het diepste punt een z.g. bezinkpot of waterzak met een aftapkraantje. Door een lekbakje te vullen kan de helderheid van de diesel gecontroleerd worden. Na een vaarseizoen blijkt Grotamar zijn werk gedaan te hebben. De diesel was helder zonder een spoor van verontreiniging of water. De afgetapte diesel weer terug geschonken in de tank. Over een maand nogmaals aftappen voor een extra controle.